Actualitat i notícies del sectorPer estar al dia

 

Notícies


Nova oportunitat de reclamació pels consumidors que tinguin la hipoteca sotmesa a clàusules IRPH


Març 2020

Nova oportunitat de reclamació pels consumidors que tinguin la hipoteca sotmesa a clàusules IRPH

El passat 3 de març de 2020, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va donar un nou revés a la banca espanyola, en pronunciar-se sobre la possible abusivitat de les clàusules IRPH,  que son clàusules que estableixen l’aplicació d’un interès variable basant-se amb l’índex de referència de les caixes d’estalvis, enlloc de prendre com a referència l’Euribor, i que implica que siguin menys avantatjoses.

En aquest sentit, el TJUE ha establert que aquest supòsit queda englobat dins la Directiva sobre clàusules abusives, i que per tant,  correspondrà als Jutges nacionals decidir si la clàusula d’IRPH és abusiva o no, atenent a cada  cas concret.

Per tal de determinar la seva abusivitat, els Jutges espanyols hauran d’examinar si la clàusula va ser redactada d’una manera clara i comprensible, i concretament i tal i com diu el TJUE aclarir si: “el consumidor mitjà, normalment informat i raonablement atent i perspicaç, està en condicions de comprendre el funcionament concret del mètode de càlcul del referit tipus d’interès i de valorar així, basant-se en criteris precisos i comprensibles, les conseqüències econòmiques”.

Si finalment, el Jutjador considerés que la clàusula IRPH és nul·la, el TJUE planteja que els mateixos jutges estiguin facultats per substituir-la per un altre índex legal, per tal d’evitar resoldre sobre la nul·litat de tot el contracte, ja que això suposaria efectes perjudicials pel consumidor.

Amb tot, aquesta Sentència obre la porta a que tots els ciutadans que tinguin la seva hipoteca vinculada amb l’IRPH puguin acudir a la via judicial, per tal que si es donen els requisits, el Jutge dictamini la seva nul·litat per tractar-se d’una clàusula abusiva, i inclús  obligui a l’entitat bancaria a retornar els diners cobrats en excés.

 

Quin és el procediment a seguir si la meva hipoteca té la clàusula IRPH?

Els afectats per aquesta clàusula, en primer lloc, haurien de dirigir-se a l’entitat bancaria (preferentment assessorats per un advocat especialista) per tal de comprovar si aquesta està disposada a arribar a un acord extrajudicial sense necessitat d’acudir als jutjats, o si per contra, cal sol·licitar l’auxili judicial per fer valer els seus drets; sol·licitant al jutge que anul·li les clàusules abusives que estiguin sotmeses a cada préstec hipotecari i obligant a la vegada al banc a restituir l’import cobrat de forma abusiva.

A més, és aconsellable realitzar un anàlisi complet de totes les clàusules existents al préstec hipotecari de forma prèvia a l’inici de qualsevol reclamació, ja que una mateixa hipoteca pot estar afectada per la clàusula sòl, l’IRPH, i per les despeses de formalització de la hipoteca; podent així reclamar a la vegada per la totalitat de clàusules abusives que hi puguin haver.

et podem ajudar?

De conformidad con lo establecido en la normativa vigente en Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que sus datos serán incorporados al sistema de tratamiento titularidad de MARIA ORRIOLS con CIF 40602105K y domicilio social sito en AV.JAUME I Nº 3 5º 1º 17001, GIRONA, con la finalidad de atender sus consultas. En cumplimiento con la normativa vigente, MARIA ORRIOLS informa que los datos serán conservados durante el plazo estrictamente necesario para cumplir con los preceptos mencionados con anterioridad.
Le informamos que el tratamiento de sus datos está legitimado por su consentimiento.
MARIA ORRIOLS informa que procederá a tratar los datos de manera lícita, leal, transparente, adecuada, pertinente, limitada, exacta y actualizada. Es por ello que MARIA ORRIOLS se compromete a adoptar todas las medidas razonables para que estos se supriman o rectifiquen sin dilación cuando sean inexactos.
A su vez, le informamos que puede contactar con el Delegado de Protección de Datos, dirigiéndose por escrito a la dirección de correo dpd.cliente@conversia.es o al teléfono 902 877 192.
De acuerdo con los derechos que le confiere el la normativa vigente en protección de datos podrá ejercer los derechos de acceso, rectificación, limitación de tratamiento, supresión, portabilidad y oposición al tratamiento de sus datos de carácter personal así como del consentimiento prestado para el tratamiento de los mismos, dirigiendo su petición a la dirección postal indicada más arriba o al correo electrónico info@bufetorriols.cat
Podrá dirigirse a la Autoridad de Control competente para presentar la reclamación que considere oportuna.
El envío de estos datos implica la aceptación de esta cláusula.

Demostra que no ets un robot.
Introduïu les lletres i números que veieu al quadre.
Si ho feu, evitareu que els programes automàtics abusin d'aquest formulari.
Enviar
Enviant la seva consulta...
La seva consulta ha estat enviada correctament. Ens posarem en contacte amb vostè ben aviat.
Bufet Maria Orriols
Bufet Maria Orriols. Despatx d’advocats a Girona. col·laborador de la companyia asseguradora ASEMAS des de fa més de 10 anys. Especialitzat en Dret Civil: Divorcis, separacions, convenis reguladors, revisió pensió d’aliments, incapacitacions; herències, llegats, llegítimes; vicis de la construcció, taxacions, dictàmens; arrendaments, desnonaments, contractes de lloguer, renda antiga; reclamació d’impagats; cadastre, recursos, al·legacions, POUM’s, qualificació urbanística, plusvàlua, expropiacions, expedients sancionadors; hipoteques, clàusules abusives, clàusules sòl, accions Banc Popular, productes tòxics, preferents i swaps.
Ankara Tercüme Yeminli Tercüme
Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros, para recopilar información con la finalidad de mejorar nuestros servicios, así como analizar sus hábitos de navegación. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. El usuario tiene la posibilidad de configurar su navegador pudiendo, si así lo desea, impedir que sean instaladas en su disco duro, aunque deberá tener en cuenta que dicha acción podrá ocasionar dificultades de navegación de la página web.
Aceptar  Cómo configurar