Actualitat i notícies del sectorPer estar al dia

 

Notícies


El Tribunal Suprem declara abusiva la comissió de posicions deutores aplicada quan el compte corrent es queda al descobert


Novembre 2019

El Tribunal Suprem declara abusiva la comissió de posicions deutores aplicada quan el compte corrent es queda al descobert

Arrel de la reclamació realitzada per una associació de consumidors i usuaris contra l’entitat bancaria Kutxabank, S.A. per cobrar 30 euros en concepte de comissió de reclamació de posicions deutores cada vegada que el compte corrent es quedava al descobert, la Sala Primera del Tribunal Suprem, a través de la Sentència núm. 566/2019, de 27 d’octubre de 2019, n’ha declarat la seva abusivitat, en considerar que no compleix les condicions imposades pel Banc d’Espanya per aquest tipus de gestions, en plantejar-se com una reclamació automàtica que no té en compte les circumstàncies de la demora.

Concretament, el Tribunal Suprem estableix que per tal que aquestes clàusules siguin legals, hauran de complir un doble objectiu: per una banda, que retribueixin un servei real prestat al client, i que les despeses del servei s’hagin efectuat realment. A més, les entitats bancaries no poden cobrar per serveis que no hagin sol·licitat o acceptat els clients, que hauran de ser informats en tot cas personalment i per anticipat de l’import que hauran de pagar per tal servei.

En el supòsit concret objecte de la Sentència referida, l’entitat bancaria no identificava quins tipus de gestions duia a terme per justificar el cobrament de tal clàusula, sent tal indeterminació totalment abusiva ja que suposava sumar als interessos de demora una altra quantitat a mode de sanció per el mateix concepte, infringint així els articles 85.6 i 87.5 del Text refós de la Llei General de Consumidors i Usuaris, relatius a les indemnitzacions desproporcionades i al cobrament de serveis no prestats.

A més, tals clàusules contenen una alteració de la càrrega de la prova en perjudici del consumidor ja que se li traslladava l’obligació d’acreditar que no hi havia hagut cap gestió per part de l’entitat bancaria, o que aquesta no havia tingut el cost fixat en el contracte.

Finalment, el Tribunal Suprem manifesta que la comissió de reclamació de posicions deutores no és una clàusula penal. En aquest sentit, la clàusula penal substitueix a la indemnització per danys i perjudicis, sempre que no s’hagi pactat de forma expressa que es puguin exigir a més de la pena. Per tant, la clàusula penal pot tenir una funció reparadora del dany causat al creditor per l’incompliment, substitutòria de la indemnització, o bé purament punitiva, deslligada de tot propòsit reparador, funcions que no es troben a la clàusula objecte d’anàlisi pel Tribunal.

Per una informació més detallada s’enllaça a continuació la Sentència núm. 566/2019, de 25 d’octubre de 2019, dictada per la Sala Primera del Tribunal Suprem.

et podem ajudar?

De conformidad con lo establecido en la normativa vigente en Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que sus datos serán incorporados al sistema de tratamiento titularidad de MARIA ORRIOLS con CIF 40602105K y domicilio social sito en AV.JAUME I Nº 3 5º 1º 17001, GIRONA, con la finalidad de atender sus consultas. En cumplimiento con la normativa vigente, MARIA ORRIOLS informa que los datos serán conservados durante el plazo estrictamente necesario para cumplir con los preceptos mencionados con anterioridad.
Le informamos que el tratamiento de sus datos está legitimado por su consentimiento.
MARIA ORRIOLS informa que procederá a tratar los datos de manera lícita, leal, transparente, adecuada, pertinente, limitada, exacta y actualizada. Es por ello que MARIA ORRIOLS se compromete a adoptar todas las medidas razonables para que estos se supriman o rectifiquen sin dilación cuando sean inexactos.
A su vez, le informamos que puede contactar con el Delegado de Protección de Datos, dirigiéndose por escrito a la dirección de correo dpd.cliente@conversia.es o al teléfono 902 877 192.
De acuerdo con los derechos que le confiere el la normativa vigente en protección de datos podrá ejercer los derechos de acceso, rectificación, limitación de tratamiento, supresión, portabilidad y oposición al tratamiento de sus datos de carácter personal así como del consentimiento prestado para el tratamiento de los mismos, dirigiendo su petición a la dirección postal indicada más arriba o al correo electrónico info@bufetorriols.cat
Podrá dirigirse a la Autoridad de Control competente para presentar la reclamación que considere oportuna.
El envío de estos datos implica la aceptación de esta cláusula.

Demostra que no ets un robot.
Introduïu les lletres i números que veieu al quadre.
Si ho feu, evitareu que els programes automàtics abusin d'aquest formulari.
Enviar
Enviant la seva consulta...
La seva consulta ha estat enviada correctament. Ens posarem en contacte amb vostè ben aviat.
Bufet Maria Orriols
Bufet Maria Orriols. Despatx d’advocats a Girona. col·laborador de la companyia asseguradora ASEMAS des de fa més de 10 anys. Especialitzat en Dret Civil: Divorcis, separacions, convenis reguladors, revisió pensió d’aliments, incapacitacions; herències, llegats, llegítimes; vicis de la construcció, taxacions, dictàmens; arrendaments, desnonaments, contractes de lloguer, renda antiga; reclamació d’impagats; cadastre, recursos, al·legacions, POUM’s, qualificació urbanística, plusvàlua, expropiacions, expedients sancionadors; hipoteques, clàusules abusives, clàusules sòl, accions Banc Popular, productes tòxics, preferents i swaps.
Ankara Tercüme Yeminli Tercüme
Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros, para recopilar información con la finalidad de mejorar nuestros servicios, así como analizar sus hábitos de navegación. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. El usuario tiene la posibilidad de configurar su navegador pudiendo, si así lo desea, impedir que sean instaladas en su disco duro, aunque deberá tener en cuenta que dicha acción podrá ocasionar dificultades de navegación de la página web.
Aceptar  Cómo configurar